Het boek ‘Het omgekeerde is ook waar’ van Ebel Kemeling werd door een leesclub van de Betekenis Boeken Lees Club gelezen. Wij vroegen hen naar hun leeservaringen van dit boek.
Met de Betekenis Boeken Lees Club geven we lezers de kans om overal, op je werk, in een pauze op school, in een koffietentje tussen 2 afspraken door, of aan de eigen keukentafel, samen een boek te bespreken dat zeer waardevol is. Waardevol voor je eigen opinie op je leven en werk, waardevol om daar samen je hoofd over te buigen, en waardevol om je mening eventueel bij te stellen.
Ron van Es, hoofdredacteur Betekenis Boeken Club
Het omgekeerde is ook waar
De leesclub die het boek ‘Het omgekeerde is óók waar – 81 ideeën die je perspectief veranderen’ van Ebel Kemeling heeft gelezen is geen alledaagse leesclub. Ze bestaat uit mensen die elkaar niet kennen en spontaan reageerden op het verzoek om deel te nemen aan een online leesclub voor dit boek. Met tussenpozen van enkele dagen wordt er telkens een vraag gesteld op een online platform. Iedereen kan antwoorden en reageren op het ogenblik dat hem of haar het beste past.
Het boek van Kemeling wordt opgesplitst in 7 thema’s: Systemen – Filosofie – Cijfers – Maatschappij – Economie & Business – Psychologie – Tips & Tops. Elk thema bestaat uit meerdere korte hoofdstukken van telkens een drietal pagina’s. Daarin bespreekt de auteur een idee of perspectief waarvan hij wou dat hij het kende toen hij aan het begin van zijn carrière stond, en dat hij nu graag wil meegeven aan zijn kinderen.
De verwachtingen van de deelnemers zijn groot vanwege de subtitel ’81 ideeën die je perspectief veranderen’. Het blijkt de belangrijkste reden waarom de meesten zich hebben aangemeld voor deze leesclub: interesse in nieuwe ideeën, omdat onze maatschappij nood heeft aan dingen in perspectief plaatsen (een zekere nuance), perspectieven die ingaan tegen de gevestigde ideeën maar evenzeer om de perspectieven van tegenstanders te begrijpen, zodat er meer mogelijkheid is tot verbinding in deze maatschappij. De cover van het boek spreekt minder aan.
De interesse in de diverse thema’s is uiteenlopend: een deel van de groep heeft een voorkeur voor de thema’s waar meer menselijkheid aan bod komt zoals psychologie en maatschappij, anderen hebben een grotere interesse in het cijfermatige aspect. Maar iedereen staat open voor nieuwe ideeën en is dus ook nieuwsgierig naar de invulling van andere thema’s.
Iedereen start met veel enthousiasme: prettige vertelstijl, korte hoofdstukken met duidelijke voorbeelden die gekoppeld worden aan eigen ervaringen en een aangenaam leesritme waardoor de nieuwsgierigheid naar het volgende hoofdstuk groeit.
Naarmate het boek vordert neemt bij meerdere lezers het enthousiasme af. De inhoud wordt wat pittiger en vraagt een grotere focus waardoor niet iedereen er even gemakkelijk door komt. De keuze van de besproken ideeën en de manier van uitwerking leiden ertoe dat de auteur de belofte van ’81 ideeën die je perspectief veranderen’ niet helemaal kan inlossen. De besproken perspectieven zijn gekozen door de auteur zelf en bijgevolg ook gekleurd door de werk- en levenservaringen van de auteur. Hierdoor vinden sommige leden dat de nadruk te vaak op het cijfermatige komt te liggen waardoor de menselijkheid in bepaalde thema’s minder aan bod komt (zoals in maatschappij of psychologie). Iemand anders ervaart veel hoofdstukken te vaak als filosofische stukken. Meerderen hebben het moeilijk met de stijl waarbij de auteur de neiging heeft zijn persoonlijke mening op te dringen. Waar de korte hoofdstukken aanvankelijk als aangenaam werden beschouwd, neemt de kritiek toe dat de auteur bij de uitwerking van een idee hier en daar wat kort door de bocht gaat. Er ontbreekt soms enige nuance en door de korte bespreking van een concept, een auteur of een boek kan soms een eenzijdig beeld ontstaan van het oeuvre of zelfs het kernthema van die auteur of dat boek.
Toch biedt het boek volgens sommige leden van de leesclub, weliswaar de minderheid, ook een meerwaarde. Er duiken waardevolle inzichten op, die soms voor zich spreken, maar die uiteindelijk nog niet eerder op die manier benaderd werden. Het biedt ook een groot aanbod aan nieuwe literatuur door de auteurs en de boeken die Ebel Kemeling opnoemt. Tot slot kunnen de vele ideeën tot betekenisvolle discussies leiden. Vanuit die bespreking geef je elkaar ook nieuwe leestips. Het kan een mooie start zijn om vanuit dit boek zich te verdiepen in andere onderwerpen. Maar voor de meeste leden heeft het boek echter te weinig gebracht wat het beloofde.
Dankjewel voor het mooie aanbod dat je telkens met de Betekenis Boeken Club aanbiedt. Prachtig initiatief!
Vriendelijke groeten
Inge Maes
Boeken die nog voor jouw leesclub klaar staan in de Betekenis Boeken Lees Club
Barbera de Jong - Onder de oppervlakte, herstel de verbinding tussen denken en voelen
Voel je je onbegrepen, uitgeput of alleen? Heb je het gevoel vast te zitten, geestelijk of lichamelijk? Misschien lijkt alles op orde – een baan, een partner, vrienden, kinderen – en toch knaagt er iets. Je voelt je leeg, moe, of hebt moeite contact te maken met je gevoel. Herkenbaar? Dan is dit boek voor jou.
Stefaan van Hooydonk - Pleidooi voor nieuwsgierigheid op het werk, laat mensen en organisaties excelleren
Bewust nieuwsgierig zijn is een voorwaarde om te kunnen overleven in tijden van verandering. Maar het is een misvatting dat nieuwsgierigheid van nature in elke redelijk gezonde werkomgeving voorkomt. In werkelijkheid zijn nieuwsgierige werkomgevingen zeldzaam; ze ontstaan alleen als je daar doelgericht en consequent naar streeft. Dat is de moeite waard, want het zijn de nieuwsgierigen die je organisatie vooruit helpen, en die hebben nieuwsgierige werkplekken nodig om echt tot bloei te komen.
Marthe Kerkwijk - Bevallen van een jackfruit
Als filosoof Marthe Kerkwijk zwanger wordt, is het alsof haar vermogen om zelfverzekerd haar leven te sturen door onzichtbare monstertjes wordt aangevreten. Anderen bemoeien zich met haar en haar toekomstige kind. Niet zozeer goedbedoelende buren of familieleden, als wel medische instituties en het bedrijfsleven.
Waarom mag ze niet bang zijn voor de bevalling, terwijl haar foetus zo groot is als een jackfruit?
Han van den Boogaard - De vonk en de vlam
In De vonk en de vlam worden vijf levens beschreven van mensen die geprobeerd hebben om de kern van zen tot uitdrukking te brengen. In het leven van de zenmeesters Dogen, Basho en Ryokan, de Engelse schrijver R.H. Blyth en de Nederlandse Sumi-E-meester Marjon de Jong is de vonk van zen ooit ontvlamd. Ieder op hun eigen wijze hebben zij dat vuur weer doorgegeven aan volgende generaties.