Het boek 'Wat doe jij met je leven' van Jiddu Krisnamurti werd door een leesclub van de Betekenis Boeken Lees Club gelezen. Wij vroegen hen naar hun leeservaringen van dit boek.

Met de Betekenis Boeken Lees Club geven we lezers de kans om overal, op je werk, in een pauze op school, in een koffietentje tussen 2 afspraken door, of aan de eigen keukentafel, samen een boek te bespreken dat zeer waardevol is. Waardevol voor je eigen opinie op je leven en werk, waardevol om daar samen je hoofd over te buigen, en waardevol om je mening eventueel bij te stellen.


Ron van Es, hoofdredacteur Betekenis Boeken Club 

Wat doe jij met je leven?


Het gehele boek Wat doe jij met je leven? van J. Krishnamurti bestaat uit vier delen en die kwarten zijn weer verder verdeeld in kortere stukjes tekst. Dat maakt dat je het boek niet van voor naar achter hoeft te lezen. Het geeft de mogelijkheid om in je persoonlijke alledaagse leven af en toe een algemene levenswijsheid van Krishnamurti binnen te laten.


Zoals deze: '... Ik ben geïnteresseerd in schilderen, ik vind het heerlijk, ik wil niet concurreren met de beste schilder of de bekendste schilder, ik vind schilderen gewoon heerlijk. Misschien ben jij beter in schilderen, maar ik vergelijk me niet met jou. Ik houd van wat ik aan het doen ben als ik schilder. Dat is op zich voldoende voor me....'


Dat lijkt eenvoudig maar zoals met zoveel ogenschijnlijk simpele waarheden is het leven ervan best ingewikkeld. Doen waar je van houdt, in je gewone alledaagse van je leven. Dat is de moeite waard.


  • Merel


'Krishnamurti herinnert me eraan me niet te laten meevoeren door het leven, maar even uit te zoomen en stil te staan bij wat er gebeurt. Doordat het boek is opgedeeld in delen en de stof is opgeschreven in korte stukken, kun je het even openslaan, kort lezen en de wijsheid even op je in laten werken. Het nodigt uit tot contemplatie. Het is een bron van wijsheid, boordevol moois. Een stukje wat mij bijvoorbeeld aanspreekt is: 'Wat jij vanbinnen bent, heb je naar buiten toe geprojecteerd op de wereld. Wat je bent, wat je denkt en wat je je voelt, wat je doet in je dagelijks leven, wordt naar buiten toe geprojecteerd - en daar bestaat de wereld uit.’ Niets nieuws voor mij persoonlijk, maar wel opnieuw een aansporing me hiervan bewust te zijn. Dit fenomeen wat Krishnamurti beschrijft maakt ons als mens beperkt, maar het schenkt ons in gelijke mate ook vrijheid. Zo binnen, zo buiten.’


  • Liselotte


Dit boek geeft verrassende antwoorden op onverwachte momenten. Alleen al het openslaan op een willekeurige plek geeft inspiratie.

Het leuke van dit boek vind ik dat je het niet van voor naar hoeft te lezen. Hier en daar stukjes lezen geeft nieuwe inzichten. De titel stemt al tot nadenken: wat doe jij met je leven? Het behandeld allerlei gevoelens die we allemaal uit ons leven kennen. Niets menselijks is ons vreemd. Het laat je op een andere manier naar jezelf en je leven kijken.


Er staat in geschreven: “Het leven is een diepe waterbron, Je kunt erheen gaan met emmertjes en alleen een beetje water omhoog halen. Of je kunt erheen gaan met vaten en ruim voldoende water omhoog halen om je dorst te lessen en je te sterken.” blz. 124

Dit is zo’n boek wat met vaten water aanlevert. Hiermee is heel veel dorst te lessen. 


- Mijke


Ik lees niet vaak dit soort boeken, maar was verrast door dit boek. De woorden van Krishnamurti raken aan zo veel facetten van wie ik ben en hoe ik naar de wereld kijk. Alsof hij een nieuw licht schijnt op de wereld om mij heen en in mijzelf. Verrassend en tegelijk vertrouwd. Als een sluier die wordt opgetild en de essentie van het zijn onthult. Je vraagt je af hoe het kan dat we hier met z’n allen zo ver vandaan zijn geraakt, met alle gevolgen van dien. Hij geeft ook daar een verhelderend antwoord op. 


  • Ester 


Wat je ook leest of luistert van Krishnamurti, altijd maakt hij met vlijmscherpe helderheid korte metten met gedachten waar je je als mens door kunt laten afleiden. Dit citaat bijvoorbeeld: 


‘Als je het ene schilderij met het andere vergelijkt, bekijk je ze allebei niet. Je kunt één schilderij alleen bekijken als je niet vergelijkt. Is het op zo’n manier mogelijk een leven te leiden waarbij je jezelf psychologisch gezien nooit met iemand vergelijkt?  (…) Een geest die absoluut niet vergelijkt, op geen enkel niveau, wordt enorm efficiënt, enorm wakker, want dan kijkt hij naar wat is.’


Niks tussen te krijgen. En het beeld van die twee schilderijen is zo treffend gekozen dat je het nooit meer vergeet. 


De metafoor gaat natuurlijk op voor alles. Als je er eenmaal bij stilstaat hoeveel we voortdurend vergelijken, zelfs als je denkt dat je het niet doet, dan moet je wel concluderen dat daarmee stoppen inderdaad helderheid van leven oplevert. Waarbij ironisch genoeg weer een nieuwe vergelijking op de loer ligt, die tussen ‘voor’ en ‘na’. In praktijk zal er nooit een voor en na zijn, maar word je je steeds bewuster van de momenten waarop je vergelijkt, om dan daarin te kunnen verzachten, het te accepteren en het automatisch steeds minder te doen. 

Krishnamurti bespreekt alle soorten levensfacetten in dit boek, wat het interessant maakt voor iedereen die voor een keuze in zijn of haar leven staat. Het zou zomaar kunnen dat je al lezende een heldere impuls van richting ‘van binnenuit’ voelt en vindt. 


  • Cathelijne 

Boeken die nog voor jouw leesclub klaar staan in de Betekenis Boeken Lees Club

Julian Baggini - Leer denken als een filosoof, 12 principes voor mentale weerbaarheid

Scherp je geest met deze 12 universele filosofische principes. Leer stap voor stap zelfstandig denken en beter te leven.

 Hoe kan filosofie ons helpen in een tijd waarin zowel maatschappelijke als persoonlijke problemen alleen maar groter lijken te worden? Door alles te bevragen! 

Lieuwe Koopmans - Niemand is een eiland - de zoektocht naar betekenis


Wie wil je zijn in jouw wereld? Welke betekenis wil jij geven aan jouw leven? In ‘Niemand is een eiland’ kijkt auteur Lieuwe Koopmans van een afstand naar onze gerichtheid op succes en eigen levensgeluk. Hij gooit de knuppel in het hoenderhok en stelt dat regie hebben over je leven een illusie is en het ideaal van autonomie een doodlopende weg.

Teus Lebbing - Schaamte, over de eenzaamheid en het zwijgen achter de voordeur

Wie ben je als je niet kunt zeggen wat er écht speelt? Waarom wordt er in veel families gezwegen en ontkend? Op de vlucht voor pijnlijke ervaringen en als harnas tegen verdriet en ongemak, hullen we ons al snel in schaamte. Niet voor niets wordt een patroon van zwijgen vaak van generatie op generatie doorgegeven. Schaamte is als een stille schaduw: het verstikt en maakt eenzaam, hoe groot en succesvol je je misschien ook voordoet.

Stefaan van Hooydonk - Pleidooi voor nieuwsgierigheid op het werk, laat mensen en organisaties excelleren

Bewust nieuwsgierig zijn is een voorwaarde om te kunnen overleven in tijden van verandering. Maar het is een misvatting dat nieuwsgierigheid van nature in elke redelijk gezonde werkomgeving voorkomt. In werkelijkheid zijn nieuwsgierige werkomgevingen zeldzaam; ze ontstaan alleen als je daar doelgericht en consequent naar streeft. Dat is de moeite waard, want het zijn de nieuwsgierigen die je organisatie vooruit helpen, en die hebben nieuwsgierige werkplekken nodig om echt tot bloei te komen.