Harry Geels

My Little Book on the Philosophy of Life

Uitgeverij Silver Lining Publishers


My Little Book on the Philosophy of Life


Harry Geels stuurde me een bericht: ‘Ik heb een boek geschreven, maar de bekendere media laten niets van zich horen nadat ik ze het toegestuurd had’. Het zal niet de eerste schrijver zijn waar ik dit van hoor natuurlijk, en ja, het blijft vervelend als auteur als je boek de wijde wereld in mag en je daar niet veel op terug hoort. 


Nu heeft Harry Geels het zich ook niet makkelijk gemaakt. Een boek in het Engels dat propvol en dan bedoel ik ook propvol ideeën, theorieën, schema’s en aanhalingen van filosofen en schrijvers staat. Het is dan ook geen ‘little book’ geworden maar een 'gesamtkunstwerk'.  Is dat fout? Welnee, maar het beperkt nu eenmaal je lezerspubliek en daarmee ook de redacties van media.


Zelf heb ik die ‘fout’ ook gemaakt met mijn boek ‘De volgende stap’ waar ik uit enthousiasme niet alleen interviews, maar ook met gedichten, en mythische verhalen gecombineerd heb met een zee aan anekdotes en citaten van schrijvers en filosofen. Vond ik leuk, vind ik nog steeds leuk. Maar een beetje marketeer had mij op mijn vingers getikt. Maar ach, het boek is er, en dat geldt ook voor het boek van Harry Geels. 


En er zijn er meer die van dat ‘gesamte’ een handje hebben, zoals de wetenschapper Anneloes Smitsman, waarvan ik hier het vuistdikke boek heb liggen ‘Into the Heart of Systems Change’. Of zoals Ken Wilber ooit zijn 'Een beknopte geschiedenis van alles' schreef.  Een boek waarin hij geen nieuwe feiten per se beschreef, maar wel alles aan elkaar verbond.


Goed terug naar het boek van Harry Geels waarin hij voorin een kleine leesgids heeft opgenomen van hoofdstukken die je zeker moet lezen en hoofdstukken die je facultatief mee kunt nemen. ‘I wrote this book primarily for myself, as a kind of recipe book for life. A manual to shape my thought processes; a structure to hang theories on’. Goed om te weten want daarna begint de grote tocht door heel veel theorieën die Harry Geels heeft beziggehouden in zijn leven en ze vormen een prachtig overzicht om inderdaad je eigen leven aan te spiegelen. ‘This book is a mosaic of theories, ideas, and discussion points.’


In de twee eerste hoofdstukken gaat het dan over ‘The pyramid of needs and desires' en ‘My philosophy of life’.  Het zijn twee uitgebreide hoofdstukken waarin Harry in grote lijnen de beroemde pyramide van Maslow nog eens tegen het licht houdt en het niet alleen over onze verlangens als mens heeft - natuurlijk veiligheid en voedsel - maar ook de innerlijke groei als mens en de liefde voor onszelf en anderen - en het daardoor een organisch principe is waarin dat verlangen de vorm krijgt die het nodig heeft. 

In het tweede hoofdstuk gaat het over de ‘Why’ van ons - een woord dat vooral gemunt is door Simon Sinek met zijn gouden cirkel. Maar ook Jim Collins met zijn ‘hedgehog concept’, waarin een aantal cirkels samenkomen met in het midden dat waar jij nou warm voor loopt in het leven, dat natuurlijk ook weer terugkomt in het bekende Ikigai principe. Alles heeft te maken met het zoeken naar je eigen kern, je eigen verlangen en ten slotte je eigen weg in het leven. Zo ontstaat je eigen filosofie, waar Harry Geels de zijne uitvoerig en eloquent beschrijft. ‘One of the most important philosophical constructs is the ‘way of becoming’, which can be described as a dynamic process of self-destination, transformation, and growth, influenced by existential choices, dialectical movements, interconnected processes, spiritual practices, and individual aspirations.’ 


Tussen deze eerste twee hoofdstukken, ja, we zijn nog maar net onderweg, staan verdiepende gedeelten die je kunt lezen, zoals hoofdstukken over Ego, Love, Sex, en Self-actualization and self-transcendence en over Geluk. Over dat gedeelte over geluk schreef Harry Geels mij nog:  'Ik geef in dit hoofdstuk een hele nieuwe benadering van het concept geluk, iets dat niemand ooit zo heeft opgeschreven: geluk als multidimensionaal begrip (eigenlijk zes vormen die aansluiten bij de Maslow-piramide). Ik heb er samen met een professor, met specialisatie van de oude Griekse filosofie,  hier ook naar oude Griekse concepten gezocht die bij die zes vormen aansluiten.' Waarvan akte en geeft ook hier weer aan hoe intensief Harry Geels is omgegaan met de materie, mooi. 


Het boek sluit dan af met de Epiloog. Aanbevelingen, 22 regels om je volledige potentieel te bereiken, je eigen weg te vinden en de volgende stappen die je kunt ondernemen. Veel? Ja. Interessant. Absoluut. Maar met dit boek moet je echt de tijd nemen om de reis die Harry Geels beschrijft te volgen. Daarmee is het geen tussen-door boek geworden, maar een studieboek waarin veel terug te vinden is. 


Ron van Es


Koop het boek hier

Lees ook deze Boeken van de Week

Op een andere planeet kunnen ze me redden - Lieke Marsman

Hoop, over een wijze verhouding tot de wereld - Philipp Blom

Waar, over de kunst van (niet) weten  - Wytske Versteeg